Prejsť na obsah

Čo po skončení školy?

Patríte medzi maturantov alebo absolventov, ktorí ukončili strednú školu a rozmýšľate ako ďalej? Ponúkame vám rady a tipy, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní, čo robiť po skončení školy.

1. Hľadám si prácu

Skôr ako si začnete hľadať prácu, pripravte si dobrý životopis. Bohatú ponuku voľných pracovných miest na Slovensku prináša portál www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk, ktorý vám pomôže pri hľadaní pracovnej ponuky zodpovedajúcej vašim schopnostiam a vzdelaniu. Ak uvažujete o práci v zahraničí, odporúčame vám navštíviť naše webové portály www.eures.sk a www.eures.europa.eu, kde nájdete množstvo pracovných ponúk do krajín EÚ / EHP a Švajčiarska. Ak chcete byť pri hľadaní práce úspešní, nezabudnite, že znalosť cudzích jazykov je v tomto prípade veľkou výhodou.

2. Dostal som ponuku práce

Pred uzatvorením pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný oboznámiť zamestnanca s právami a povinnosťami. Pred podpisom zmluvy sa uistite, že spĺňa všetky predpísané náležitosti. Ak budete pracovať na Slovensku, váš budúci zamestnávateľ vás prihlási do systému sociálneho a zdravotného poistenia a na príslušný daňový úrad. Ak sa rozhodnete pre prácu v zahraničí, vopred si zistite čo najviac informácií o životných a pracovných podmienkach v cieľovej krajine. Overte si na čo by ste nemali pred odchodom do zahraničia zabudnúť alebo kontaktujte EURES poradcu, aby ste sa vyhli prípadným problémom.

3. Chcem podnikať

Výhodou podnikania je, že ste sám sebe šéfom. Živnosť na Slovensku si založíte na odbore živnostenského podnikania okresného úradu v mieste svojho bydliska: Ak chcete podnikať v zahraničí, obrátiť sa musíte na príslušnú inštitúciu v krajine. Okrem toho vám vznikne povinnosť prihlásiť do systému sociálneho zabezpečenia a zdravotného poistenia, ako aj na príslušnom daňovom úrade.

4. Chcem študovať na vysokej škole

Ak vám maturita nestačí a svoju budúcnosť vidíte v profesii vyžadujúcej diplom, prihláste sa na vysokú školu. K výberu zamerania svojho štúdia pristupujte zodpovedne. Berte do úvahy čo vás baví, aká je možnosť uplatnenia po skončení školy aj to, aká je jej kvalita. Ak ste sa po ukončení stredoškolského štúdia rozhodli pokračovať v štúdiu na vysokej škole, mali by ste vedieť, že status študenta máte až do konca augusta. Zdravotné poistenie za vás platí štát a tak tomu bude aj po nástupe na vysokú školu. Rodičia študentov vysokých škôl majú po splnení podmienok naďalej nárok na rodinné prídavky.

5. Hľadám zaujímavé výzvy

Osobnostný a profesionálny rast, získanie zručností pre budúce povolanie a nové kontakty, to všetko vám môže priniesť vykonávanie dobrovoľníckej činnosti. Užitočné informácie vrátane atraktívnych ponúk nájdete na dobrovolnictvo.sk. Spojiť dobrovoľníctvo s cestovaním a spoznávaním nových krajín vám umožní iniciatíva Európskej komisie Európsky zbor solidarity.

6. Nevzťahuje sa na vás žiadna z vyššie uvedených možností?

Od 1. septembra sa ako čerstvý absolvent strednej školy môžete prihlásiť do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce alebo sa stať dobrovoľne nezamestnaným. Štát za vás platí zdravotné poistenie až do 31.augusta. Aj keď evidencia na úrade PSVR je dobrovoľná, spájajú sa s ňou určité práva a povinnosti. Ak sa na úrade práce zaregistrujete ako uchádzač o zamestnanie, zdravotné poistenie počas trvania evidencie za vás platí štát. Ak ste sa rozhodli byť dobrovoľne nezamestnaným, ste povinný hradiť si zdravotné poistenie sám. Pre viac informácii kontaktujte svoju zdravotnú poisťovňu.

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky a nejasnosti týkajúce sa sociálneho poistenia, zdravotného poistenia alebo daní, obráťte sa na príslušnú inštitúciu.

Čo robiť po skončení školy - informácie pre absolventov a maturantov.