Dobrý deň milí pisatelia a čitatelia,
teší ma, že používate portál eures.sk pri Vašej vzájomnej komunikácii.
Rád by som upozornil, že do 31.4.2013 bola Slovenská republika jedinou krajinou EÚ,
ktorá umožňovala agentúram sprostredkovania zamestnania za úhradu (SZU) vyberať poplatky
od samotných uchádzačov o zamestnanie. To skončilo od 1.5.2013, kedy sa začala uplatňovať novela zákona číslo 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti (od 1.mája 2013 je účinný zákon č. 96/2013, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony...:
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanos ... e_id=13025 )
§25 odstavec 3 znie:
Sprostredkovateľ môže vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania za úhradu len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca. Výšku poplatku podľa prvej vety dojednáva sprostredkovateľ s právnickou osobou alebo fyzickou osobou, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca.
Pre overenie kliknite na:
http://www.profesia.sk/cms/zakony/zakon ... a_index=33Môj komentár: služby súvisiace so sprostredkovaním práce chápem evidovanie v databáze agentúry, konzultácie, poradenstvá, samotné sprostredkovanie zamestnania, komunikácia akéhokoľvek druhu, pre Vás ako uchádzačov o zametanie jednoznačne ZADARMO. Toto si vykompenzujú od Vašich zamestnávateľov.
Náklady za cestovné, ubytovanie, stravovanie než začnete pracovať ako aj overovanie kópii dokladov si znáša každý uchádzač sám. Je to lepšie, pretože si často tieto záležitosti vybavíte omnoho lacnejšie, než agentúra.
Ak zamestnávateľ na overených kópiách dokladov trvá, nech znáša náklady on.
Záver: za služby súvisiace so sprostredkovaním práce nemá agentúra žiadne právo od Vás pýtať peniaze. To platí v rámci celej EÚ. Ak domáce alebo zahraničné agentúry predsa len od Vás tieto peniaze požadujú v akejkoľvek výške, konajú NEZÁKONNE.
Dovoľujem si na Vás apelovať, aby ste tieto skutočnosti mali neustále na pamäti, keď sa budete chcieť zamestnať cez agentúru sprostredkovania za úhradu.
Želám Vám veľa úspechov a hlavne šťastia
Ing. Pavel Husar, EURES asistent, UPSVaR Malacky